top of page

MigraÈ›ie È™i (non)participarea politică în țările de origine: români È™i polonezi în Oslo È™i Barcelona

GABRIELLA MIKIEWICZ, ANATOLIE COȘCIUG, KACPER SZULECKI, CORINA TULBURE, MARTA BIVAND ERDAL, DAVIDE BERTELLI & ANGELINA KUSSY  |  20/02/2021  | ISSUE #14 
Gabriella Mikiewicz credit to arnaud-jae

Picture by Arnaud Jaegers on Unsplash.

În ultimele decenii tot mai multe state europene permit cetățenilor lor care se află în  străinătate să voteze la alegerile din țările de origine. Votul extern – adică votul pentru țările de origine a persoanelor aflate în străinătate – a devenit o caracteristică importantă a democraÈ›iilor contemporane. În ciuda acestui fapt È™i a numărului relativ mare de cercetări privind participarea politică a migranÈ›ilor în țările de origine, încă È™tim foarte puÈ›in lucruri despre motivaÈ›iile migranÈ›ilor de a vota (sau nu) la alegerile din È›ara de origine sau dacă migraÈ›ia are un impact asupra obiceiurilor È™i preferinÈ›elor de vot.

 

Din ianuarie până în mai 2020 echipa DIASPOlitic [1] a realizat peste 80 de interviuri cu polonezi È™i români în Oslo È™i Barcelona [2] pentru a studia practicile de vot extern ale migranÈ›ilor intra-europeni. La nivel european, Polonia È™i România sunt printre cele mai importante țări de origine ale migranÈ›ilor, iar grupuri mari de polonezi È™i români locuiesc în Norvegia È™i Spania [3]. Pentru migranÈ›ii intra-europeni, dreptul de a vota în țările de destinaÈ›ie este aproape universal È™i, prin urmare, barierele legale pentru votul migranÈ›ilor în alegerile din È›ara lor de origine sunt scăzute, permiÈ›ându-ne astfel să analizăm mai profund alegerile personale ale migranÈ›ilor în obiceiurile lor de vot.

​

no. participants RO.png
how many vote RO.png
no. men and women RO.png
time abroad RO.png

 

 

Prin analiza interviurilor am descoperit o serie de perspective fascinante, inclusiv dorinÈ›ele personale ale migranÈ›ilor de a vota È™i chiar speranÈ›ele de  a "schimba" țările de origine prin vot, precum È™i impactul campaniilor politice asupra mobilizării lor la vot.

 

În timp ce unii respondenÈ›i pur È™i simplu nu au avut niciun interes nici în vot, nici în politică în general, alÈ›ii au spus că interesul lor pentru politica a fost "împins undeva la periferie, o prioritate mai mică" după ce au plecat din È›ara de origine (MichaÅ‚, migrant polonez în Oslo, 34). Interesant este că unii intervievaÈ›i È™i-au exprimat îngrijorarea cu privire la însăși ideea votului extern, ceea ce a dus la neparticiparea acestora. De exemplu, Przemek în Barcelona ne-a spus:

 

"Cred că oamenii care nu mai locuiesc în È›ara lor nu ar trebui să aibă drept de vot. [...] Este greÈ™it că o persoană care nu locuieÈ™te acolo să decidă cine devine următorul preÈ™edinte. Oamenii care chiar locuiesc acolo vor ajunge să suporte acea decizie." (Przemek, migrant polonez în Barcelona, 42).

 

Pentru unii dintre cei care participă la votul extern, acesta este o afirmare a democraÈ›iei È™i a drepturilor civice: "Este responsabilitatea noastră să votăm. AlÈ›ii luptă pentru a avea acest drept" (Elena, migrant român la Oslo, 35 de ani). Unii participanÈ›i care votează în mod regulat au subliniat faptul că percep acest act ca pe o modalitate de a-È™i schimba patria în bine È™i încearcă să-i informeze pe cei dragi cu privire la perspective diferite È™i să influenÈ›eze alegerile lor. În cadrul interviurilor noastre, am văzut că mulÈ›i migranÈ›i erau preocupaÈ›i de viitorul prietenilor È™i familiilor lor din România È™i Polonia. De exemplu, Julia ne-a spus:

 

"Este întotdeauna primul subiect. Cu familia È™i cu prietenii. Încerc să-i fac conÈ™tienÈ›i de perspectiva din străinătate. Știu mai bine ce se întâmplă în Polonia decât în Norvegia. [...] Insist adesea ca ei să se implice, de exemplu să meargă la o demonstraÈ›ie. Ei trebuie să se gândească la viitor [...] Încerc să-i fac conÈ™tienÈ›i. Cred că i-am făcut conÈ™tienÈ›i de multe lucruri. (Julia, migrant polonez în Oslo, 29).

 

Unii dintre cei intervievaÈ›i ne-au spus despre planurile lor de a se întoarce într-o zi în țările lor de origine, ceea ce ar putea explica, de asemenea, de ce continuă să participe politic: dorinÈ›a de a avea un impact asupra lucrurilor care le-ar putea afecta într-o zi în viitor. Zuzanna, mamă a doi copii care locuiesc în Norvegia din 2013, a explicat:

 

"Votez [...] pentru că m-aÈ™ putea întoarce acasa în cele din urmă, sau dacă copiii mei vor să se întoarcă într-o È›ară care este guvernată în mod raÈ›ional." (Zuzanna, migrant polonez în Oslo, 43 de ani).

 

Un alt motiv pentru care migranÈ›ii pot sau nu să voteze este mobilizarea guvernelor sau a partidelor politice din țările lor de origine. Atât statul român, cât È™i cel polonez, au lansat recent campanii axate pe participarea la vot a emigranÈ›ilor, uneori ca parte a unor acÈ›iuni mai largi de construire È™i menÈ›inere a identității în rândul diasporei. Este incert dacă aceste eforturi au afectat migranÈ›ii È™i dacă participarea la vot este în creÈ™tere, iar cercetările noastre sugerează un impact mai degrabă minor. După cum ne-a spus Jan, 

"Mă simt cam lăsat în urmă de guvern È™i irelevant. [...] Nu se întâmplă absolut nimic aici [...] Nu am observat nimic chiar dacă urmează alegeri acum, nu am simÈ›it [niciun fel de] imbolduri dinspre stânga sau  dinspre dreapta sau dinspre opoziÈ›ie [...] Chiar dacă sunt un pic interesat de politică, nu am simÈ›it aÈ™a ceva." (Jan, migrant polonez în Oslo, 35 de ani)

 

Acest sentiment de marginalizare a avut de fapt un efect motivant pentru unii migranÈ›i, care au simÈ›it că trebuie să îÈ™i exprime dezamăgirea prin participarea la alegeri È™i prin sprijinirea unei alternative politice care le-ar putea oferi o platformă în viitor:

 

"Unul dintre motivele pentru care diaspora s-a mobilizat politic a fost faptul că [politicienii] au început să vorbească despre diaspora [care a fost] inexistentă în discursul politic românesc." (Maria, migrant român în Barcelona, 41 de ani).

​

Alți respondenți au afirmat că migrația i-a distanțat prea mult de scena politică din țările lor de origine și, prin urmare, votul lor ar putea fi diferit:

​

"Cred că dacă aÈ™ fi trăit în România, aÈ™ fi È™tiut mult mai multe despre ceea ce au făcut toÈ›i È™i aÈ™ fi putut face o altă alegere. Poate că ar fi la fel sau poate nu, dar cu siguranță aÈ™ fi È™tiut mult mai multe...". (Lipa, migrant român în Barcelona, 26 de ani).

 

Unii cred că migraÈ›ia le-a deschis ochii la diferite moduri de viață, permiÈ›ându-le să aibă o opinie mai nuanÈ›ată cu privire la situaÈ›ia din È›ara lor de origine:

 

"Există, de asemenea o influență asupra mea, fiind în Norvegia, [...] Văd ce funcÈ›ionează bine în Norvegia È™i aÈ™ vrea să văd că funcÈ›ionează aÈ™a în Polonia." (Zuzanna, migrant polonez în Oslo, 43 de ani).

 

Nivelurile socio-economice atinse după migraÈ›ie pot influenÈ›a, de asemenea, opiniile È™i obiceiurile politice. Jakub ne-a spus că votul său ar fi putut fi diferit dacă ar fi fost în Polonia:

 

"Depinde în ce grup economic voi fi. Mi-ar permite venitul o viață lipsită de griji? AÈ™ avea timp pentru dezvoltare personală? AÈ™ avea timp să-mi aprofundez cunoÈ™tinÈ›ele despre lume? Sau aÈ™ prefera să mă concentrez pe supravieÈ›uire? Pentru a plăti chiria, împrumuturi bancare, dacă am lucrat ore suplimentare È™i am fost sub stres constant. Atunci cu siguranță aÈ™ vota diferit. Apoi, partidele populiste, sau cele care vorbesc despre beneficii financiare măsurabile ar avea o È™ansă mai mare de a obÈ›ine putere." (Jakub, migrant polonez în Oslo, 35 de ani).

 

Mai multe persoane intervievate ne-au spus că migraÈ›ia nu le-a schimbat deloc opiniile sau că, eventual, chiar le-a consolidat opiniile anterioare. MichaÅ‚ ne-a spus că, din cauza experienÈ›ei sale de migraÈ›ie, "Este mai probabil să fiu credincios ideilor mele". Zuzanna a spus că votul ei nu s-ar schimba dacă s-ar afla în prezent în Polonia,

 

"Pentru că nu contează unde locuiesc. Mereu mă gândesc... Din perspectiva că, dacă aÈ™ locui acolo, ce ar fi bine pentru mine, nu? Ce fel de program politic prezintă partidul care ar fi compatibil cu ceea ce cred eu".

 

Poate migraÈ›ia schimbă criteriile prin prisma cărora care migranÈ›ii îÈ™i analizează È›ara de origine È™i modul în care participă la procesele politice de acolo? În loc să caute explicaÈ›ii cauzale pentru motivul pentru care migranÈ›ii votează sau nu sau de ce votează într-un anumit fel, analiza noastră exploratorie cartografiază factorii votului extern È™i indică o serie de explicaÈ›ii posibile. Prin intermediul datelor noastre, am observat că participarea politică în rândul migranÈ›ilor poate creÈ™te sau scade în funcÈ›ie de o varietate de factori, cum ar fi interesul personal, campaniile de mobilizare È™i influenÈ›a percepută asupra țării lor de origine din străinătate. Rezultatele acestui studiu arată, de asemenea, efecte diferite ale migraÈ›iei asupra opiniilor politice, unii participanÈ›i declarând că È™i-au schimbat complet opiniile cu privire la anumite subiecte, că opiniile lor nu s-au schimbat deloc sau că opiniile lor anterioare au fost consolidate.

 

În general, cercetările noastre sugerează că impactul experienÈ›ei în materie de migraÈ›ie asupra participării politice È™i asupra opiniilor migranÈ›ilor rămâne o zonă fragmentată. O mai bună înÈ›elegere a acestor procese ar face lumină asupra unei dinamici importante legate de migraÈ›ie în întreaga Europă. Varietatea de poziÈ›ii È™i răspunsuri pe care le-am găsit subliniază natura complexă a acestor fenomene È™i îndeamnă la prudență față de stereotipurile despre migranÈ›i ca fiind fie "naÈ›ionaliÈ™ti la distanță", fie "cosmopolitani liberali". De fapt, ambele È™i nici unul nu sunt, uneori, adevărate.

​

​

Note și referințe

​

[1] "DIASPOlitic: Understanding the Political Dynamics of Emigré Communities in an Era of European Democratic Backsliding" este un proiect condus de Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo (PRIO) È™i Universitatea din Oslo (UiO). Proiectul este finanÈ›at în cadrul schemei EUROPA/UTERRIKS a Consiliului de Cercetare al Norvegiei 2019-2020.

​

[2] Numele participanÈ›ilor au fost schimbate în pseudonime pentru a proteja identitatea participanÈ›ilor.

​

[3] Despre migraÈ›ia românilor, a se vedea Remus Anghel et al. 2016. International migration, return migration, and their effects. A comprehensive review on the Romanian case. MPRA Paper No. 75528; È™i Ruxandra Oana Ciobanu. 2015. Multiple migration flows of Romanians. Mobilities 10(3): 466-485. Pentru situaÈ›ia Polonie, a se vedea Jakub M. Godzimirski et al. 2015. New European diasporas and migration governance: Poles in Norway. GoodGov Report – Polski Instytut Spraw MiÄ™dzynarodowych; and Marta Bivand Erdal and Lewicki. 2016. Polish migration within Europe: mobility, transnationalism and integration. Social identities 22(1): 1-9.

​

Mikiewicz Gabriella.png

Gabriella Mikiewicz

Gabriella is a freelance migration and communications specialist, currently working on strategic communications and design projects for migration and intercultural contexts. She holds a BA in Journalism from the School of Communications at DePaul University in Chicago, IL and an MA in Migration and Intercultural Relations from the Erasmus Mundus programme, EMMIR. For DIASPOlitic, she conducted interviews with Polish migrants in Oslo. www.gabriellamikiewicz.blog

Anatolie Coșciug.jpeg

Anatolie Coșciug

Anatolie is a doctoral candidate in Sociology at the University of Bielefeld, Germany. His doctoral research on transnational trade with second-hand goods imported from Western Europe to Romania by Romanian migrants is supervised by Thomas Faist (University of Bielefeld) and Alejandro Portes (Princeton University). For DIASPOlitic, he conducted interviews with Romanian migrants in Oslo.

Szulecki_Kacper.jpg

Kacper Szulecki

Kacper is a senior researcher at the Department of Political Science, University of Oslo and a research professor at the Norwegian Institute for International Affairs. He is a political sociologist specializing in transnational and European politics, currently the principal investigator in the DIASPOlitic project financed by the Research Council of Norway. He coordinates the DIASPOlitic project and leads Work Packages 1 and 4.

Bertelli-Davide-1-350x400.jpg

Davide Bertelli

Davide holds an MA in Human Geography from the University of Oslo. He is currently a PhD research fellow in Theology and Religious Studies at VID Specialized University. His doctoral thesis is about belonging and spirituality among queer religious migrants in Oslo and London. He worked as a research assistant at PRIO between June 2019 and September 2020. He contributed to the publication of the 2019 GOVCIT report Citizenship, Participation and Belonging in Scandinavia. For DIASPOlitic, he coordinated the gathering and conducted the coding of the qualitative data in Work Package 3. https://www.vid.no/ansatte/davide-bertelli/

Bivand_Marta-1-400x400.jpeg

Marta Bivand Erdal

Marta is Research Director and Research Professor in Migration Studies at the Peace Research Institute Oslo (PRIO). As a human geographer, she is interested in the impacts of migration and transnationalism in both emigration and immigration contexts. Marta’s work draws on interview, focus group, and survey data, paying critical attention to the use of categories. She has published extensively in migration studies and regularly engages with governmental and non-governmental stakeholders. For DIASPOlitic, she leads Work Package 3.

Corina Tulbure.jpeg

Corina Tulbure

Corina is a freelance journalist based in Barcelona. She has written on displacement and migration in Spain, Turkey, Bulgaria, Romania, Hungary, Tunisia, Germany, and about frozen conflicts (Nagorno-Karabakh, Abkhazia, South Ossetia, Transnistria, and Kosovo). Corina holds a PhD from the University of Barcelona. For DIASPOlitic, she conducted interviews with Romanian migrants in Barcelona.

Angelina Kussy.png

Angelina Kussy

Angelina is a predoctoral researcher at the Autonomous University of Barcelona, where she writes her doctoral thesis on Romanian domestic workers in Spain, and junior researcher at notus-asr applied social research center. As an economic anthropologist, she works on gender, labour, care, social reproduction, and transnational social protection. Currently, she forms part of different research projects; on the impact of the COVID-19 pandemic on care work in Spain (CUMADE), on gender equality in science and higher education (Target), and on transnational political participation (DIASPOlitic). For DIASPOlitic, she interviewed Polish migrants in Barcelona. Twitter: @angelinakussy

You might also like...

(Lena) Lam, Ka Wang Kelvin (author_s pho

Complications arising from allowing migrants to vote in their country of origin: The case of Hong Kong

(Lillian) Vinícius Cruz Campos.jpg

Beyond voting: Migrants’ participation through consultative bodies and the Municipal Council for Immigrants in São Paulo

Alyssa - Photo by Volodymyr Hryshchenkoa

Norway's COVID-19 measures and the Facebook activism of families separated by borders during the holidays

bottom of page